Keresés
Close this search box.

Fordított jogállamiság

A kutatási célról bővebben

A jogállamiság az állam politikai rendszerének központi eleme, amely a hatóságok és az egyének tevékenységét szabályozza. A jogállamiság a politikai rendszerek, a jogalkotás, a jogértelmezés és a nyilvános döntéshozatal alapját képezi, és védi az egyéni szabadságjogokat a zsarnokság, az önkény és a hatalom monopolizálása ellen.

A közelmúltbeli politikai, társadalmi és gazdasági változások Lengyelországban megváltoztatták ennek a jogrendnek a jelentését. Az új kormánykoalíció jelentős változásokat kezdeményezett a politikai rendszerben és az állampolgári jogokban, gyakran túllépve a törvényes hatásköröket, és a jogállamiságra hivatkozva legitimálta ezeket az intézkedéseket.

Ez a projekt a jogállamiság modern értelmezését, a fejlődését befolyásoló tényezőket és a lengyel hatóságok általi alkalmazását vizsgálja. A kutatócsoport vizsgálja, hogy ezek az intézkedések újraértelmezik-e vagy aláássák-e Lengyelország alkotmányos jogállamiságát, és jogi elemzés, esetjogi áttekintés, szakirodalom és médiajelentések segítségével elemzi a jogalkotói, kormányzati és bírósági tevékenységeket, lehetővé téve e változások valódi természetének megértését.

A kutatócsoport professzorai

Konferenciáink

No results found.

Más eredményeink

Nem található eredmény.

Hírlevél feliratkozás​

Hírlevelünkben megosztjuk az aktuális kutató- és publikációs munkákat, tájékoztatunk közeledő eseményekről és betekintést adunk a nálunk folyó projektekbe.

Scroll to Top