Keresés
Close this search box.

Migrációs kihívások – jogi válaszok

A kutatási célról bővebben

A csoport kutatási célja és tárgya a „migráció és Közép-Európa” témakörben az ENSZ menekültügyi egyezményének értelmezése; az uniós és tagállami hatáskörök vizsgálata; a nemzeti alkotmánybíróságok szerepének és joggyakorlatainak bemutatása, továbbá az Európa Tanács, illetve azon belül is az EJEB kapcsolódó joggyakorlatainak közép-európai szemszögből történő vizsgálata, illetve ezen gyakorlatok továbbfejlesztése. A csoport áttekintést nyújt az illegális migránsok visszatérésének elméletéről és gyakorlatáról, beleértve a visszafogadási megállapodásokat, valamint a végrehajtás nehézségeit, és a jogbiztonsággal kapcsolatos dilemmákat is.

A csoport munkáját szakmai tanulmányok írásával további 24 fő „külsős” kutató segíti Csehországból (3 fő), Horvátországból (3 fő), Lengyelországból (3 fő), Magyarországról (3 fő), Romániából (3 fő), Szerbiából, Szlovákiából (3 fő) és Szlovéniából (3 fő).

A kutatócsoport professzorai

Konferenciáink

A Közép-európai Akadémia és a Zágrábi Egyetem Jogtudományi Kara 2024. február 15-16-án „Migration Challenges – Legal Responses in Specific Terms” […]

A Közép-európai Akadémia 2023. október 19-20-án „Migration Challenges – Legal Responses in General Terms” címmel konferenciát rendezett a Miskolci Egyetem […]

Más eredményeink

No results found.

Hírlevél feliratkozás​

Hírlevelünkben megosztjuk az aktuális kutató- és publikációs munkákat, tájékoztatunk közeledő eseményekről és betekintést adunk a nálunk folyó projektekbe.

Scroll to Top