Keresés
Close this search box.

Az együttélés jövője az Európai Unióban

A kutatási célról bővebben

A Lisszaboni Szerződés hatálybalépése óta az Európai Unió átalakulásának eredményeképpen az Európai Unió a föderalizmus felé vezető útra lépett. Ugyanakkor jelenleg egy köztes állapot áll fenn, ahol a nemzeti és az uniós folyamatok konfliktusban állnak egymással. Régiónknak fenntartása van abban a tekintetben, hogy a különböző célokkal rendelkező nemzeti közösségek egy államalakulatba tömörüljenek, ezért a föderalizmus helyett a békés együttélés előnyösebbnek tűnik.

A kutatás célja annak vizsgálata, hogy az egyes tagállamok és különösen az egyes intézmények hogyan működnek (és működhetnek) az együttműködő együttélés megvalósításában, és milyen folyamatok és intézmények újragondolására lehet szükség (pl. az uniós és tagállami hatáskörök újra definiálása).

A kutatócsoport professzorai

Konferenciáink

A Közép-európai Akadémia 2024. március 21-22-én „Federalism and the Future of The Diverse EU” címmel konferenciát rendez a Miskolci Egyetem […]

A Közép-európai Akadémia 2023. november 23-24-én „Federalism Vs Coexistence? The Diverging Paths Ahead For The Eu And The Role Of […]

Más eredményeink

No results found.

Hírlevél feliratkozás​

Hírlevelünkben megosztjuk az aktuális kutató- és publikációs munkákat, tájékoztatunk közeledő eseményekről és betekintést adunk a nálunk folyó projektekbe.

Scroll to Top