EN

Az alkotmányos identitás, valamint az uniós jog és a tagállamok nemzeti joga közötti kapcsolatok

A kutatócsoportról és munkásságáról | 2022

A kutatási célról bővebben

Az európai együttműködés eredményeként, a klasszikus szuverenitáselméletekkel ellentétben, az állam most megosztja a hatalmát az Európai Unióval. Miközben az állam és a jog fogalmának fejlődése következtében a közhatalom gyakorlásának forrása, formája és intézményi szervezete egyre inkább jogkérdéssé vált, a magatartási szabályok általános megfogalmazását, az egyes jogalanyokkal szembeni érvényesítését és a magatartási szabályok betartásával kapcsolatos jogviták tényleges rendezésének lehetőségét is egyre inkább az Európai Unió intézményeinek jogi aktusai és az Európai Unió Bíróságának döntései befolyásolják.
A kutatás célja, hogy megértsük, milyen következményekkel jár az uniós jog fejlődése és a tagállamok (alkotmányos) joghatósági válaszai, vannak-e hasonló minták, közös megközelítés az uniós jog elsőbbségét, az Európai Unió hatáskörét és a tagállamok alkotmányos identitását, alkotmányos értékeit illetően. A kutatás révén jobban megérthetjük az Európai Unió intézményeinek és jogának irányait és tendenciáit, valamint a tagállamok nemzeti szuverenitását, identitását és alkotmányos fejlődését.

A kutatás összehasonlító megközelítést követ, módszertana pedig kérdőívre épül. A munkacsoport tagjai ezen kérdőívek eredményei alapján állítják össze a nemzeti jelentéseket, így a nemzeti jelentések szerkezete és tartalma hasonló lesz egymáshoz, ami megkönnyíti az általános következtetések levonását is.
A nemzeti jelentések szolgálnak a kutatás következtetéseit alkotó összehasonlító elemzések alapjául. Az összehasonlító jelentéseket a munkacsoport tagjai is összeállítják: minden tag megvizsgálja az egy-egy kérdésre adott válaszokat. Az ősz folyamán a tagok szemináriumot tartanak, hogy megvitassák a kutatás előrehaladását, az időközben felmerült kérdéseket, a nemzeti jelentések lehetséges következtetéseit és elkészítsék az összehasonlító elemzéseket. A kutatást 2023 tavaszán egy zárókonferencia zárja, amely az összehasonlító elemzésekre és a nemzeti tapasztalatokra összpontosít. A közzétett tudományos kötet nyílt hozzáférésű lesz, hogy a kutatás minél szélesebb körben hozzáférhető legyen.

A kutatócsoport professzorai

Prof. Dr. Varga Zs. András (HU)
Prof. Dr. Varga Zs. András (HU)
Vezető
Dr. Berkes Lilla (HU)
Dr. Berkes Lilla (HU)
Titkár
Prof. Dr. sc. Petar Bačić (SK)
Prof. Dr. sc. Petar Bačić (SK)
Kutató
Prof. Dr. Bertrand Mathieu (FR)
Prof. Dr. Bertrand Mathieu (FR)
Kutató
Prof. Giacinto della Cananea (IT)
Prof. Giacinto della Cananea (IT)
Kutató
Prof. dr hab. Aleksander Stępkowski (PL)
Prof. dr hab. Aleksander Stępkowski (PL)
Kutató
Prof. Dr. Alexander Graser, LL.M. (Harvard) (DE)
Prof. Dr. Alexander Graser, LL.M. (Harvard) (DE)
Kutató
Dr. Michal Petr (CZ)
Dr. Michal Petr (CZ)
Kutató
Prof. Dr. Tudorel Toader (RO)
Prof. Dr. Tudorel Toader (RO)
Kutató
- Spacer kutató -
- Spacer kutató -
Helykitöltő
  • Budapest, Pázmány Péter katolikus Egyetem, 2022. december 13.

"Az alkotmányos identitás elméleti és gyakorlati aspektusai" konferencia

2022. december 13-án Budapesten nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek, amelynek témája az Európai Bíróság és a tagállami alkotmánybíróságok viszonya, illetve az ezeket meghatározó témák, köztük a szuverenitás és a tagállami alkotmányos identitás volt. A rendezvényt a Közép-európai Akadémia (CEA) és partnerei, többek között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közösen szervezték, az egyetem jogi karának helyiségeit ajánlotta […]

Bővebben
Kövessen minket ezeken a felületeken is:
Név: Közép-európai Akadémia

Rövid név: KEA

Adószám: 19359711-1-43

Közösségi adószám: HU19359711

Nyilvántartási száma: Oktatási Hivatal FNYF/419-4/2023

Székhely: 1122 Budapest, Városmajor utca 12-14.
CEA Copyright © 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram