EN

Ivan Jokanovic - Interview - HU

2022.08.26.

Bevezetés

Szerbiából származom, és Újvidéken végeztem a jogot. Ezt követően mesterdiplomát szereztem. Most PhD-hallgatóként vagyok itt. A diploma megszerzése után két évig egy ügyvédi irodában dolgoztam, majd letettem az ügyvédi vizsgát. Ekkor jöttem rá, hogy folytatni akarom a tudományos munkát, és úgy döntöttem, hogy jelentkezem erre a programra.

Milyen volt a jelentkezési folyamat?

Néhány nappal az ügyvédi vizsgám előtt volt, és nagyon szomorú voltam, hogy befejezem a tanulmányaimat, mert nagyon szeretek tanulni. Valahogy sajnáltam, hogy vége az egyetemen töltött időmnek. De szerencsére az egyik legjobb barátom pont akkor hívott fel: az édesapja professzor az Újvidéki Egyetemen, és ő javasolta, hogy csatlakozzak ehhez a programhoz. Miután minden információt megszereztem a CEA-ról, úgy döntöttem, hogy belevágok.

A jelentkezési folyamat nem volt se könnyű, se nehéz. Teljesen megoldható volt a jelentkezésre való felkészülés. Meg kellett írnom egy önéletrajzot és egy kísérőlevelet, és a szakdolgozatomról is kellett beszámolni.

Mesélj a szakdolgozatodról!

A témát a témavezetőm javasolta nekem. Mivel tanulmányaim során már foglalkoztam vele, kézenfekvő választás volt számomra, és azóta nagyon jól belejöttem és élvezem a vele való munkát. A fogyasztók jogairól szól és azokról az esetekről, amikor azok nem megfelelőek. Például ha vásárolsz valamit a boltban vagy az interneten, és látod, hogy a termék sérült vagy nem működik, mit tehetsz? Az EU-ban két irányelv van, és én úgy döntöttem, hogy a közép-európai piacról írok. A munkám elsősorban összehasonlító jellegű.

Aggasztott valami, mielőtt megérkeztél?

Az egyetlen aggodalmam a szállás volt. Nem beszélek magyarul, és nem voltam biztos benne, hogy hogyan fogok szállást találni. Szerencsére az intézet küldött javaslatokat, és két nap alatt találtam lakást.

Milyenek a mindennapjaid a CEA-nál?

Ez nem egy szokványos foglalkoztatási munka. Sokat olvasunk, írunk, tartalmat készítünk, próbálunk konferenciákat szervezni meg ilyenek. Sok konferencián veszünk részt, amit nagyon szeretek, mert vendégeink igazán inspirálóak és elgondolkodtatóak tudnak lenni. A munka szerintem olyan, amilyennek lennie kell. Mindig van elég időm arra is, hogy a szakdolgozatomon dolgozzak, ez tényleg jól szervezett minden. Úgy érzem, hogy jókor, jó helyen vagyok.

Hogy tetszik Budapest?

Talán nem én vagyok a megfelelő válaszadó erre a kérdésre, mert nem vagyok egy tipikus turista. Nagyon szeretem a várost, de én azért érzem jól magam itt, mert jól érzem magam az intézeten. Mondhatni, hogy akkor vagyok igazán jól, ha ezek között az emberek között vagyok és a CEA-n dolgozom, mert nagyon élvezem a munkát, amit végzünk, és az összes programot, amin részt veszünk. Valószínűleg más az életfilozófiám, de szinte minden hellyel kapcsolatosan érzek így, nem csak Budapesttel: az emberek és a mindennapjaim határozzák meg, hogyan érzek egy hely iránt. A sivatagban is jól érezném magam, ha a megfelelő emberek lennének ott... De Budapest tényleg szép, gyönyörű és vendégszerető.

Mit szeretsz a legjobban a CEA Junior programban?

Rendkívül élvezem a különleges előadásokat és minden olyan lehetőséget, amikor kifejthetjük a véleményünket. Az írást is élvezem.

Kinek ajánlanád a programot?

Azoknak a fiataloknak ajánlanám, akik szeretnek tanulni és írni.

Van valami, amin változtatnál?

A programmal kapcsolatban nem változtatnék semmin, viszont jó lenne, ha az érkezés után azonnal kapnék egészségbiztosítást, nem csak egy évvel később. De ez nem a program felelőssége, hanem az ország jogszabályaitól függ.

Mi volt eddig a legjobb élményed a programmal kapcsolatosan?

Volt egy konferenciánk, amelyet Aleksander Stępkowski, a lengyel Legfelsőbb Bíróság bírája tartott. A kétnapos konferenciát Miskolcon és Budapesten, napi 4 órában tartottak. Különböző témákról, többek között jogról, vallásról, filozófiáról és szociológiáról volt szó. Több nézőpontból vizsgáltuk meg ezeket a témákat. Nagyon érdekesnek találtam a konferenciát, és nagyon élveztem minden percét. Inspiráló és elgondolkodtató volt. A másik igazán jó emlékem, amikor Vladan Petrov szerb alkotmánybíró tartott egy nagyon érdekes előadást.

Mit üzensz a junior kollégáknak?

Tanuljatok, dolgozzatok keményen, és minden a helyére kerül.

Kövessen minket ezeken a felületeken is:
Név: Közép-európai Akadémia

Rövid név: KEA

Adószám: 19359711-1-43

Közösségi adószám: HU19359711

Nyilvántartási száma: Oktatási Hivatal FNYF/419-4/2023

Székhely: 1122 Budapest, Városmajor utca 12-14.
CEA Copyright © 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram