Search
Close this search box.

Migration Challenges – Legal Responses in Specific Terms

Start of the event

2024. 02. 14.

End of the event

2024. 02. 16.

Venue

University of Zagreb, Croatia

A Közép-európai Akadémia és a Zágrábi Egyetem Jogtudományi Kara 2024. február 15-16-án „Migration Challenges – Legal Responses in Specific Terms” címmel konferenciát rendez a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kara, a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet, a Igazságügyi Intézet Varsó, illetve a Közép-európai Összehasonlító Jogi Egyesület közreműködésével. 

A gazdasági kormányzás kutatási projekt a kormányzás gazdasági aspektusait vizsgálja, beleértve annak költségvetési (államháztartási, adózási és állami támogatási területekre lebontott) és monetáris politikai pilléreit. A kutatási projekt sajátossága, hogy nem csak általános, elméleti szempontból elemzi a fenti témákat, hanem figyelembe veszi a közép-kelet-európai országok speciális nézőpontját, valamint az uniós jogi álláspontot is. A kelet-közép-európai perspektíva országonkénti (7 EU-tagállam és 1 nem EU-tagállam) bontásban kerül kidolgozásra, azonban a kutatási projekt célja, hogy a nemzeti sajátosságok megfigyeléséből általános következtetéseket vonjon le. Ez a megközelítés lehetővé teszi a hasonlóságok és különbségek feltárását a tagállamok álláspontjait illetően, valamint a tagállamok és az EU álláspontjaihoz viszonyítva.

Következésképpen azonosíthatóak az esetlegesen egymásnak ellentmondó álláspontok okai. A kutatás célja, hogy megvilágítsa a nemzetek feletti közösség működésének előnyeit és kihívásait a gazdaságpolitika területén, különös tekintettel az EU és a tagállamok célkitűzéseinek összehangolására.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Presenters

Iris Goldner Lang
János Ede Szilágyi
Goranka Lalić Novak
Marcin Wielec
Frane Staničić
Bartłomiej Oręziak
Nóra Béres
Dalibor Đukić
Kateřina Frumarová
Ľudmila Elbert
Gregor Maučec
Anikó Raisz
Lilla Berkes
Gyula Fábián
Mateusz Tchórzewski
Aleksandra Syryt
Simon Kelenc
Ágnes Töttős
Tena Konjević

Moderators

Frane Staničić
Marcin Wielec
Bartłomiej Oręziak
Nóra Béres
Anikó Raisz

Themes

Share
Scroll to Top