Search
Close this search box.

Migrációs kihívások – jogi válaszok

More about the research objective

A csoport kutatási célja és tárgya a „migráció és Közép-Európa” témakörben az ENSZ menekültügyi egyezményének értelmezése; az uniós és tagállami hatáskörök vizsgálata; a nemzeti alkotmánybíróságok szerepének és joggyakorlatainak bemutatása, továbbá az Európa Tanács, illetve azon belül is az EJEB kapcsolódó joggyakorlatainak közép-európai szemszögből történő vizsgálata, illetve ezen gyakorlatok továbbfejlesztése. A csoport áttekintést nyújt az illegális migránsok visszatérésének elméletéről és gyakorlatáról, beleértve a visszafogadási megállapodásokat, valamint a végrehajtás nehézségeit, és a jogbiztonsággal kapcsolatos dilemmákat is.

A csoport munkáját szakmai tanulmányok írásával további 24 fő „külsős” kutató segíti Csehországból (3 fő), Horvátországból (3 fő), Lengyelországból (3 fő), Magyarországról (3 fő), Romániából (3 fő), Szerbiából, Szlovákiából (3 fő) és Szlovéniából (3 fő).

Professors in the research group

Our conferences

A Közép-európai Akadémia és a Zágrábi Egyetem Jogtudományi Kara 2024. február 15-16-án „Migration Challenges – Legal Responses in Specific Terms” […]

A Közép-európai Akadémia 2023. október 19-20-án „Migration Challenges – Legal Responses in General Terms” címmel konferenciát rendezett a Miskolci Egyetem […]

Other results

No results found.

Newsletter subscription

In our newsletter, we share current research and publication work, inform you about upcoming events and give you an insight into our ongoing projects.

Scroll to Top